2011 m. sausio 4 d., antradienis

Patentas visiems šeimos nariams - būdas netapti PVM mokėtoju

Turgaus prekeiviai jau kelia galvą
Baimė. Turintys ką slėpti išsigando, kad skaidresnė apskaita sužlugdys jų verslą

Aida MURAUSKAITĖ
LR korespondentė, 2010-12-30, http://www.lrytas.lt

Kasos aparatai dengtose turgavietėse padės kovoti su šešėliu. Prieš tokį valdžios sprendimą piestu stojantys turgaus prekiautojai ketina protestuoti ir vadina tai smulkiojo verslo žlugdymu.

Kasos aparatai dengtose turgavietėse bus įrengiami nuo kitų metų vasario. Šiems prietaisams įsigyti numatomas pereinamasis trijų mėnesių laikotarpis.

Sostinės Halės turgaus prekiautojams nerimą kelia ne tik tai, kaip reikės išmokti dirbti aparatu ir tvarkyti apskaitą, bet ir tai, kad naujoji tvarka praretins jų gretas. Jie neslėpė, kad skaidri apskaita sužlugdys jų verslą.

Išnyks derybos

„Iš turgaus išnyksiantis esminis jo bruožas – derybos. Juk važtaraštyje bus nurodoma prekės kaina, tad pigiau neparduosi.

Uždirbame 20 proc. nuo parduotos prekės, o įvedus naują tvarką kainą turėsime pakelti dar tiek pat”, – viena po kitos tvirtino Vilniaus Halės turgaus prekiautojos.

Mėsos skyriuje susibūrusios moterys tikino, kad jei bus priverstos įsigyti kasos aparatus, eis protestuoti prie Vyriausybės rūmų.

Pirkėjas gauna čekį

Prie Radviliškio kiaulių veislininkystės stoties prekystalio Halės turguje plušantis vyras pasvėręs mėsos išmuša ir čekį.

Jis toks vienintelis šiame turguje. Prekiautojas neslepia vengiantis iš savo stiklo atitvarų nosį iškišti – nejauku praeiti pro įpykusias moteris, irgi prekiaujančias maistu.

Anksčiau čekius pirkėjai gaudavo ir pirkdami tame pačiame turguje prekiaujančios įmonės „Saimeta” gaminius.

„Ankstesnė pardavėja išėjo iš darbo, kasos aparatas nebūtinas, tad ir nenaudojame dabar jo – apskaita paprastesnė. Bet jei reikės, tą pačią akimirką pasistatysime, juk turime jį”, – aiškino „Saimetos” direktorė Vitalija Stankevičienė.

Pasak jos, jokia bėda, kad išnyks galimybė derėtis, mat ir taip lietuviai retai derasi, o pardavėjai nelinkę nuleisti nė cento. „Aš – už aparatus. Apskaita be aparato ne tokia, kokia turėtų iš tiesų būti”, – tiesiai šviesiai rėžė V.Stankevičienė.

Tvarka – tik po mėnesio

Vidutiniškai kasos aparatas kainuoja 1 tūkst. litų. Šių apskaitos prietaisų prireiksią apie 2,5 tūkst. – tiek prekeivių dirba 108 dengtose šalies turgavietėse.

Turgaus pardavėjų neguodžia net tai, kad įsigiję kasos aparatą vasarį galės sulaukti 100 procentų kompensacijos už šį pirkinį.

„O kur ta kompensavimo tvarka? Jos juk iki šiol nėra”, – atrėmė turguje ne vienus metus dirbančios moterys. Numatoma, kad vasarį kompensacija sieks 100 procentų, vėlesniais mėnesiais – 80–50 procentų kasos aparato kainos.

Tačiau kaip veiks kompensavimo mechanizmas, iki šiol neaišku. Finansų ministerija tvarką įsipareigojo parengti iki kitų metų sausio pabaigos.

Įtaria nesąžininga veikla

Turgaus prekiautojus baugina ir įsigijus kasos aparatą iškilsianti nauja bėda – išmokti tinkamai tvarkyti apskaitą. „Reikės lankyti kursus ar samdyti buhalterę”, – aiškino turgaus pardavėjos.

Tačiau Žemės ūkio ministerijos atstovai įsitikinę, kad ši baimė nepagrįsta: aparatas apskaitą neva palengvinsiantis, tačiau prekybininkai nenorį atskleisti tikrosios apyvartos.

„Vieša paslaptis – rašo, kiek reikia, o realiai parduoda už didesnę sumą. Gadina gyvenimą legaliam verslui”, – sakė žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius, anksčiau vadovavęs mėsos perdirbėjus vienijančiai asociacijai.

Pasak jo, neretai neva lietuviška mėsa ar obuoliais prekiaujantys žmonės išties įsigyja daug lenkiškų produktų ir šiek tiek lietuviškų, kad turėtų tai patvirtinančius dokumentus.

O pirkėjai įsigyja įvežtinius produktus, nors mano, kad jie – lietuviški.

„Žinome tuos fokusus. Žinoma, nauja tvarka neišspręs visų problemų, bet įves civilizaciją turguje”, – sakė viceministras.

Vienas liudijimas – trims

Šiuo metu mokėti 21 proc. pridėtinės vertės mokestį reikia tiems prekiautojams, kurie per metus pasiekia 100 tūkst. litų apyvartą.

Vilniaus Halės turgavietėje su dukterimi Rūta prekiaujanti Jadvyga neslėpė, kad įsigydama verslo liudijimą ji dokumentuose įrašo ir savo vyrą su dukterimi.

Tuomet numatoma 100 tūkst. litų apyvarta nepasiekiama, nes visas uždarbis dalijamas trims asmenims.

„Tai legalu, tad kodėl tuo nepasinaudoti? Juolab išties visi trys ir prekiaujame”, – sakė moteris.

Jos duktė, ekonomikos studentė, turguje užsidirba mokslams. Mergina tikino, kad mėnesio uždarbis tesiekia minimalųjį šalies atlygį.

Didelio uždarbio nesitiki

Halės turgaus prekiautoja Jadvyga su kolegėmis tikino kasos aparato nepirksiančios. Jei privers – savo teises ginsiančios protestuodamos.

Be to, pasak moterų, aparatų kaina pernelyg didelė.

„Galėčiau rasti kasos aparatą ir už 500 litų. Žinote, kaip buvo, kai visi pirkome elektronines svarstykles? Iš pradžių per tūkstantį kainavo, paskui keliais šimtais litų atpigo”, – aiškino moteris.

Kasos aparatų pardavėjai mano didelio uždarbio nesulauksią: prekeivių – vos du trys tūkstančiai, o įmonių, parduodančių šiuos prietaisus, kiekviename mieste ne po vieną.

„Manau, Vilniuje bus keli šimtai prekiautojų, kurie pirks kasos aparatus.

Ar reikia didelio išmanymo su jais dirbti? Viskas paprasta, tačiau aišku, kad kiekvieną vakarą reikės tvarkyti apskaitos žurnalą, čekius klijuoti”, – sakė bendrovės „Progresyvios technologijos” serviso vadovas Valdas Karnuševičius.

Ketina mitinguoti

* Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė mano, kad Vyriausybės ketinimai nuo kitų metų vasario pradžios įrengti kasos aparatus dengtose turgavietėse apsunkins sąlygas smulkiajam verslui ir gali sužlugdyti turgavietės.

* Pasak Z.Sorokienės, Vyriausybės atstovai nepateikė svarių argumentų, kodėl reikia turgaus prekiautojus kontroliuoti įvedant kasos aparatus.

* LSVPA pirmininkės nuomone, tokiu sprendimu siekiama sunaikinti turgavietes. Jei taip nutiksią, ši organizacija ketina rengti mitingą.

* Vyriausybė skaičiuoja, kad kompensacijos kasos aparatams sieks maždaug 3 mln. litų, tačiau iš prekyviečių tikimasi papildomai į valstybės biudžetą surinkti apie 50–100 mln. litų per metus.

* Skaičiuojama, kad būtent tokios sumos dėl nesąžiningos turgaus prekybos apskaitos kasmet netenka šalies biudžetas. Kasos aparatai bus privalomi visiems prekiaujantiems maisto produktais dengtose turgavietėse.

2 komentarai:

  1. Manau, kad kasos aparatai turi būti turguje, juk kiekvienas asmuo norintis naudotis valstybės teikiamais privalumais turi ir susimokėti viena ar kita forma (jei išgali). Kiek žiūrėjau http://www.ucs.lt/ tie aparatai nėra tokie brangūs, o naudojimasis elementarus.

    Beje, šviežiomis žiniomis, #smagu girdėti, jog priimta pataisa, kad močiutės, prekiaujančios smulkiai nebus apmokestinamos, kasos aparatų joms taip pat nereikės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nesuprantu pasipiktinimo, turi būti tvarka- visi moka mokesčius. Pavyzdžiui Honeywell aparatas ne toks ir brangus, kad apsunkintų biudžetą. Galų gale ir pačiam bus geriau, kai matysi ir galėsi analizuoti kaip sekėsi pardavimai. Galbūt pamatysi kuriomis valandomis geriausiai sekasi, o kada neapsimoka prekiauti..

    AtsakytiPanaikinti